Премини към основното съдържание
Pregnant mother

5 съвета за работещите бъдещи майки

Напълно нормално е жените да работят по време на тяхната бременност, докато поддържат здравословен баланс между работата и личния живот, дори и през третия триместър. Докато подкрепяте своята бременна партньорка в решенията ѝ да следва своите стремежи в кариерата ѝ, има няколко неща, на които трябва да обръщате внимание:

Избягване на опасна работна среда

Има много важна причина за това. През първите 3 до 8 седмици от бременността всичко, което бременната жена яде и вдишва, ще има голям ефект върху плода, тъй като неговите основни органи тъкмо са започнали да се развиват. Ако бременната жена е продължително изложена на въздействието на токсични субстанции, като бензол, живак, олово, хлор и въглероден дисулфид, е много по-вероятно плодът да се изложи на сериозна опасност по време на този критичен етап от развитието си.

Ако бременната жена работи на бюро и това изисква дълго стоене пред компютъра, тя трябва да бъде внимателна заради електромагнитното излъчване. Съществува лесен начин да се намали и предотврати този риск: купете филтър против това излъчване и го прикрепете към екрана. Съветваме бременната жена да държи всички метални предмети далеч от компютъра, тъй като те могат да повишат излъчването.

Уверете се, че прави редовни предродилни прегледи

Придружавайте я на прегледите преди раждането и сериозно обмислете да направите чернодробни и бъбречни изследвания, рентген на гръден кош и изследване на алфа-фетопротеин (AFP), за да се улесни точната преднатална диагностика. Информирайте се всеки ден за състоянието на бременната Ви партньорка, за да сте подготвени какво да очаквате на всеки етап.

Осигурете ѝ добре балансиран хранителен режим

Когато вашата партньорка се прибере от работа я попитайте какво е обядвала и я окуражете да се храни здравословно. Може да отидете стъпка напред и да ѝ приготвяте пакет, с нещо вкусно и хранително, което да изяде по време на обедната ѝ почивка.

Настоявайте да има редовно работно време

Към края на бременността, тялото на партньорката Ви работи по-усилено, за да покрие нуждите на растящия фетус. Убедете я да си почива достатъчно всеки ден. Ако често работи извънредно, може да подложи на риск нейното здраве или това на плода. Изследванията показват, че прекомерната работа може да доведе до високо кръвно налягане, преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло.

Вземете две седмици отпуск от работа

През последните етапи на бременността плодът нараства по-бързо, което означава, че тялото на майката ще претърпи значителни физиологични промени, за да се подготви за раждането. Излизането Ви в отпуск ще ѝ помогне да се справи по-добре със ситуацията, което ще допринесе за по доброто състояние на плода.

Винаги я питайте как е преминал денят ѝ на работа. Ако се върне стресирана, помогнете ѝ да си почине и поемете нейните задачи и домашни задължения.