Премини към основното съдържание
training with music

Тренировка с музика за бременни жени

Слушането на музика отдавна е признато като полезно за бременната жена. Резултатът се отразява и успокоява и двамата – и майката и плода. Когато майката е емоционално здрава, ще бъде и физически здрава. Музиката стимулира мозъчните клетки и добрите хормони, което се предава и на развиващия се плод. Така че ползите всъщност са двойни.

Когато Вашата партньорка разбере, че е бременна, може да добави музика към своето ежедневие. По-долу ще откриете начини и причини да ѝ помогнете да вземе максималното от това преживяване. 
Намерете удобно място за сядане, пуснете нежна класическа музика и я насърчете да се отпусне и да освободи ума си. Много неща тормозят мозъка, така че наистина трябва да се концентрирате и да прекарате време само двамата. Не пускайте музиката за фон, докато извършвате обичайните си задължения. Релаксиращата музика няма ефект, ако мозъкът е все още под напрежение. Добра идея е да вземете ръката ѝ и да я поставите на корема ѝ, дори ще е още по-добре, ако поставите там и Вашите ръце.

През петия месец от бременността, слуховите нервни окончания и органи на фетуса са се развили достатъчноза да му позволят да чува гласа и сърдечния ритъм на майката. За да привлечете вниманието на плода, леко натиснете корема ѝ. Пуснете бавна, нежна музика, за да успокоите плода или по-жизнени мелодии, за да го стимулирате. 
Настоявайте партньорката Ви да слуша два пъти дневно 20-30 минутен плейлист. По този начин, детето Ви, ще се запознае с музиката.

Можете, също така, да тананикате мелодии на детето. Започнете нежно, за да не го уплашите или да навредите на слуха му. Избягвайте силната музика с бързи басове, напрягащи мелодии и интензивни барабани, като диско и рок. Най-добрата предпочитана честота за сила на звука е между 75 и 80 dB, за предпочитане - стерео. 
Избирайте релаксираща музика, нежна, но с радостни и оживени мелодии, като валс, местни народни песни и приспивни песни. По-специално, музика в До мажор е подходяща за стимулиране на емоционалните реакции на детето.

Следва една колекция от класическа музика като за начало:

  • Бах – „Меса в Си минор“ [“Mass in B minor”]
  • Шуберт - „Серенада“ [“Serenade”]
  • Бетовен – „Лунната соната” (1-во Действие) [“Moonlight Sonata”]
  • Вивалди - „Четирите годишни времена“ (Пролет) [“Four Seasons” (Spring)]
  • Менделсон – „Интродукция в Сън в лятна нощ“ [“Introduction of the Midsummer Night's Dream”]
  • Брамс - „Приспивна песен“[“Lullaby”]

Интересно е, че учените са открили, че децата реагират еднакво добре на дълбокия и дебел глас на баща им, точно както и на гласа на майка им. Така че, защо да не реагират също и на пеене? Освен музиката, можете просто да говорите на бебетo, докато още е в корема. Кой знае, след като се роди, то може да реагира повече на Вас отколкото на майка си!