Премини към основното съдържание
Diet

Наблюдение на теглото по време на бременност

По време на бременността, жената увеличава разнообразието и количеството на хранене, с цел да се осигури на бебето достатъчно хранителни вещества. Някои майки смятат, че изяждането на по-големи количества храна ще бъде благотворно за развитието на плода, но реално преяждането може да причини повече вреди отколкото ползи.

Преяждането причинява дисбаланс в хранителния режим и прекомерно покачване на теглото. Това води до голям брой проблеми, като болки в гърба, флебит, умора, хипертония при бременност (високо кръвно налягане, причинено от бременността) и гестационен диабет, както и други усложнения. Нормалното раждане на бебета с наднормено тегло е по-трудно и увеличава риска от необходимост от раждане с цезарово сечение.

По-долу са изброени 10 съвета, относно следенето на теглото Ви по време на бременността:

  1. Вземете си кантар у дома и мерете редовно теглото си. Не би трябвало да има резки промени в теглото Ви по време на бременност. Те биха могли да се отразят на развитието на детето Ви.
  2. Поддържайте здравословен режим на хранене. За предпочитане са леки и чести хранения по шест пъти на ден.
  3. Запомнете! Дъвчете и гълтайте бавно по време на ядене, в противен случай ще накарате стомаха Ви да работи по-бързо, а това е лошо за храносмилането.
  4. Намалете нездравословната храна, както и вечерите. Особено лесно е натрупването на мазнини, когато не се изразходва енергия.
  5. Избягвайте сервирането на големи порции, по този начин стимулирате яденето на повече храна. Опитайте се да използвате по-малки чинии или приложете система от индивидуални порции, за да измервате количеството консумирана храна.
  6. Не се насилвайте да изяждате остатъците от семейните вечери, това може да доведе до излишно покачване на теглото.
  7. Яжте повече зелени зеленчуци, защото те са богати на витамини, повишават усвояването на калций, желязо и фибри от организма, а също така предотвратяват констипацията.
  8. Намалете мазните храни, консумирайте храни богати на протеини и витамини.
  9. Намалете захарта и следете всеки ден количеството захар, което приемате с храната и напитките, които консумирате.
  10. Спрете да пиете алкохолни напитки и да пушите.

Консултирайте се с Вашия лекар относно правилното Ви хранене.