Премини към основното съдържание
Water aerobics

Какво трябва да знае бременната жена за водната аеробика

Допринасяте за развитието на мозъка на плода

Според Асоциацията по водна аеробика, съпротивлението във водата е от 12 до 15 пъти по-голямо, в сравнение с това извън водата. Упражненията извън водата са по-трудни за бременните дами, заради гравитацията, като също така ги прави по-податливи на някои общи травми. За разлика от упражненията извън водата, водната аеробика може да бъде с подобна интензивност, като тази на упражненията с дъмбели или други уреди. Това е така, благодарение на съпротивлението на водата. То повишава мускулната сила на различни части на тялото без да натоварва ставите. Освен това, когато гръдният кош е под водата, капацитетът на сърцето може да се увеличи с 27 до 30%, в сравнение с упражнения извън водата. Съкращенията на сърцето стават по-силни, увеличавайки капацитета на белите Ви дробове и на нивото на кислород в кръвта. Експертите вярват, че това е добра форма за упражнение по време на бременността, защото подпомага развитието на мозъчните клетки на плода, като в същото време предотвратява възможността от контузии на бременната жена.

Нека да разгледаме тази популярна тенденция, приета от майките в чужбина

Професионален треньор по водна аеробика твърди, че този тип упражнения са станали популярни сред бременните жени в чужбина, в продължение на много години по различни причини. Благодарение на плавателността на водата дори бременни жени в по-късни етапи на бременността могат да участват в занимания по водна аеробика, включително някои леки подскоци без много напрежение. В същото време, заради водното съпротивление, ефективно се натоварват бедрата, рамената и различни други мускули. И накрая, тази форма на упражнение предпазва и костите.

Ползите от упражнения по време на бременността

1. Активните упражнения ефективно Ви освобождават от дискомфорта на бременността:

Водната аеробика тренира и заздравява мускулите на корема, гърба, гърдите, бедрата и коленете, помага на бременните жени да поддържат теглото си и правилната сърдечносъдова дейност, освобождава ги от болките в гърба, като също така ги предпазва и от други проблеми като разширени вени и отоци.

2. Не е необходимо да умеете да плувате: 

Водната аеробика не изисква главата ви да е под водата, така че всяка жена, която не може да плува, може да участва!

3. Няма го дискомфорта от потенето:

За тези, които не обичат силното потене след тренировка, упражненията във вода облекчават този дискомфорт.

4. Лесно е за бременната жена да научи стъпките на водната аеробика, включително изтласкването напред, назад, наляво и надясно, изпъването на ръцете, повторенията, лекото скачане, вдигането на краката, клякането и ритането от позиция „жаба“, и така нататък. Дори жена в напреднала бременност може да изпълнява тези стъпки.

Винаги бъдете с придружител, защото сигурността трябва да бъде Ваш приоритет

Също така, инструкторите по водна аеробика съветват бъдещите майки да практикуват този спорт след консултация с техния лекар и само при положение, че бременността им е стабилна. Жените във финална фаза на бременността могат да продължат да практикуват тези упражнения до тогава, докато не изпитат дискомфорт от водата, кървене или болки в долната част на корема. Въпреки че упражненията от водната аеробика са много лесни, строго се препоръчва на майките, в който и да е етап на бременността да ги извършват под наблюдението на треньори, медицински персонал или член на семейството. Запомнете, сигурността винаги е ваш приоритет, старайте се да посещавате басейни, използвани предимно от бременни. Ако решите да посещавате обществени басейни, стойте на достатъчно разстояние от тълпата и носете нехлъзгащи се обувки, за да избегнете опасността от подхлъзване.

Участвайте в класове по водна аеробика, предназначени за бъдещи майки

Курсовете по водна аеробика, предназначени за бъдещи майки, се провеждат в басейни с температура на водата от 29-30°C, която е най-подходяща. По-ниски температури на водата могат лесно да причинят свиване на матката, което води до нужда от често уриниране. А честото ходене до тоалетна, задължително повишава риска от подхлъзване. Освен това, лесно може да ви стане студено, заради разликата в температурата на водата и тази на зоната на басейна.