Премини към основното съдържание
Learning about the sun from plants

Научете повече за слънцето от растенията

„То е кръгло, оранжево и толкова ярко!” Вероятно така детето Ви описва слънцето. Но ние знаем, че има много повече неща, които може да се научат за него! Сега е чудесен момент да Откриете повече приятни преживявания заедно, като учите детето си за слънцето с помощта на растенията. Можете да му покажете как слънчевата светлина помага на растението да расте, а после как липсата на слънчева светлина спира растежа и след това обсъдете с детето си защо има разлика!

Чудото на растежа!

Вземете прозрачна чаша или бутилка от минерална вода. Покрийте добре дъното и́ с памук, след което поставете три зелени бобчета върху памука. Поставете чашата близо до прозорец, където може да поема много слънчева светлина, а след това помолете детето си всеки ден да сипва вода в чашата и да наблюдава как бобовите зрънца порастват!

Да останеш на сянка

Повторете същия експеримент, но по друг начин! Поставете растението на сянка, далеч от слънчева светлина. След няколко дни детето Ви ще забележи удивителна разлика!

Каква е разликата?

След като сте провели и двата експеримента с мъничето си, това е моментът да седнете и да поговорите с него за резултатите. В началото го оставете самò да води разговора и ако не успее да го осъзнае и разбере, тогава го подканяйте със съвети от типа на: „На различни места ли ги сложихме, миличко?"

И, разбира се, не забравяйте да правите снимки на малкото си съкровище и растенията му, преди и след като пораснат, и споделяте тези снимки с нас! Нямаме търпение да видим малкото Ви градинарче в действие!