Премини към основното съдържание
Love for nature through toys

Любов към природата чрез играчките

Никога не е твърде рано да започнете да Откривате повече приятни преживявания заедно с мъничетата си, като ги запознавате с околната среда и особено с природата. Идеалното начало е чрез нещо, което вече им е познато – играчките! Независимо дали като пеете песен, докато си играе с играчките, създавате техни собствени играчки или превръщате стаята им в тяхно собствено малко природно местообитание.

Избор на играчки

Тъй като зрението на детето Ви все още продължава да се развива, най-добре е да изберете играчки с контрастни цветове. Не избирайте просто пеперуда, изберете червено-черна пеперуда. Не избирайте просто цвете, изберете червено-бяло цвете.

Дайте живот на играчките!

Играчките насекоми и растения са идеалният избор, с който можете да започнете. Има ли детето Ви играчка пеперуда? Накарайте я да „лети" около него, за да привлечете вниманието му към цветовете! Ако се добере до играчката, нека я хване и разгледа. Имате ли пластмасова играчка-дърво? Сложете пеперудата да „кацне" на листата му! Направете от това преживяване цяло приключение. Можете дори да пеете песничка за насекомите или растенията!

Направете си собствени буболечки!

Защо да се ограничавате с играчките, които вече има детето Ви и да не си изработите сами играчка. Та това е толкова лесно! Просто вземете цветна хартия и изрежете фигурки на животни или направете някои от тях с оригами. Закачете фигурките на животните на връвчица, която е завързана на пръчка или клонка. Или направете паяк с крачета от картон и тяло от обикновена ролка от тоалетна хартия. След това изнесете цяло представление с приказка!

Природата ... в стаята им!

За да насърчите още повече интереса им към природата, може да добавите природен елемент в стаята им! Изрежете от цветна хартия фигурки на растения и животни и ги поставете навсякъде в стаята, като я превърнете в тяхно собствено малко местообитание!

Играта с вашите мъничета им създава спомени – затова не забравяйте да заснемете тези ценни моменти, в които детето Ви открива чудесата на природата чрез играчките си.

Колкото повече време прекарвате с детето си, толкова по-близки ще станете. Играта е идеалната дейност за развиване на емоционална връзка, като същевременно наблюдавате моторно-двигателното развитие на детето и несъзнателно тренирате координацията между ръцете и очите му. Освен, че стимулира сетивата на детето Ви, играта с детето и играчките му е полезна и за социалното, емоционалното, физическото и когнитивното му развитие.